Vapaalaskijan varusteet

Vapaalasku on yksi alppihiihdon riskialttiimmista lajeista. Siinä tarkoitus on laskea alas hoidettujen laskettelurinteiden ulkopuolella koskemattomassa luonnossa, jossa loukkaantumisien ja esimerkiksi lumivyöryjen riski on merkittävä verrattuna perinteiseen lasketteluun. Lisäksi mahdolliset onnettomuudet ovat ymmärrettävästi laskijan omalla vastuulla. Näistä syistä varusteisiin on syytä kiinnittää erityistä huomiota vapaalaskun aloittamista harkitessa.

Rinteet ja sääolosuhteet

Yksi suurimmista vapaalaskuun liittyvistä riskeistä on yksinkertaisesti kaatuminen ja esimerkiksi nivelsiteen vääntyminen sen yhteydessä. Tämän vuoksi laskijan tulee aivan ensimmäiseksi selvittää olosuhteet, joissa on tarkoitus laskea. Netistä ja etenkin keskustelufoorumeilta löytyy usein hyvin tietoa siitä, mitkä rinteet on jo todettu hyviksi ja minne taas ei kannata lähteä esimerkiksi vaikean maaston vuoksi.

Myös sääolosuhteet tulee selvittää perusteellisesti ennen rinteeseen lähtemistä. Paksu puuterilumi on asia, jota vapaalaskussa haetaan, kun taas suojasää ja sen myötä kovettunut lumen pinta tekee laskemisesta rankkaa sekä lisää riskiä venähdyksiin ja kaatumisiin. Oikeista varusteista on apua vasta, kun olosuhteet on selvitetty ja hyviksi todettu.

Älä laske yksin

Edes kokeneiden vapaalaskijoiden, saati sitten aloittelijoiden, ei koskaan suositella lähtevän rinteeseen yksin. Tuttukin paikka saattaa yllättää ja hyvistäkään varusteista ei ole kaikissa tilanteissa apua. Niinpä mukaan kannattaa aina ottaa ainakin yksi kaveri. Jos tämä ei kuitenkaan ole mahdollista, muista vähintään kertoa jollekulle, missä tulet olemaan ja kuinka pitkään uskot viipyväsi, jotta mahdollisen onnettomuuden sattuessa sinua osataan etsiä oikeasta paikasta. Myös paikalliset hätänumerot on hyvä lisätä puhelimeen kaiken varalta.

Vapaalaskusta puhuessa tulee usein ensimmäisenä mieheen suksilla laskettelu, mutta hoitamattomien rinteiden ulkopuolella on toki mahdollista laskea myös lumilaudalla. Vaikka se varmasti onnistuu tavallisilla laskettelu- ja lumilautailuvarusteilla, kannattaa turvallisuuden sekä optimaalisen kokemuksen vuoksi satsata nimenomaan kyseistä lajia varten suunniteltuihin varusteisiin. Näiden tarjonta on viime aikoina vapaalaskun suosion kasvaessa laajentunut huimasti, joten valinnanvaraa varusteiden osalta kyllä riittää.

Sukset ja sauvat

Vapaalaskuun erityisesti suunnitellut sukset ovat tavallisia laskettelusuksia hieman pidempiä ja leveämpiä. Lisäksi niiden kärki nousee ylöspäin jopa 30 senttiä aikaisemmin kuin tavallisissa laskettelusuksissa, mikä estää suksen uppoamista lumeen ja helpottaa näin laskemista syvässä puuterilumessa.

Koska normaalisti hoitamattomissa rinteissä ei ole hissejä, joutuu mäen kapuamaan itse joko kävellen tai hiihtäen. Ylämäkeen hiihtämistä varten suksiin on mahdollista kiinnittää niin sanotut nousukarvat, jotka estävät suksen liukumista alaspäin. Perille pääsemisen jälkeen nousukarvat voi irrottaa, jotta ne eivät häiritse laskemista. Mitä tulee sauvoihin, käy vapaalaskuun aivan tavalliset laskettelusauvat.

Lumilaudat

Myös tavallinen lumilauta käy hoitamattomiin rinteisiin, mutta parasta on pelata varman päälle ja hankkia vapaalaskua varten suunniteltu lauta. Se on suksien tapaan suunniteltua normaalia pidemmäksi ja leveämmäksi, jotta sen kantavuus puuterilumen päällä olisi paras mahdollinen.

Suojavarusteet

Edellä mainittujen lisäksi kannattaa harkita muita tavallisessakin laskettelussa hyödyllisiä välineitä. Suojalasit estävät pöllyävän lumen päätymisen silmiin ja vähentävät niiden ärsytystä tuulessa, mikä edesauttaa näkyvyyttä lasketellessa. Oikean kokoinen ja hyvin istuva laskettelukypärä taas on varsin itsestään selvä vakuutus päähän kohdistuvia iskuja vastaan. Hoitamattomissa rinteissä on vaikea havaita mahdollisia kiviä, minkä vuoksi ne ovat vapaalaskijan kaatuessa huomattavasti suurempi riski kuin tavallisessa laskettelussa.

Koska polviin kohdistuvat iskut eivät ole lasketellessa harvinaisia, myös polvisuojia kannattaa harkita. Sen lisäksi, että ne pehmentävät lumpioon kohdistuvia iskuja, ne myös lämmittävät niveltä, mikä osaltaan vähentää vaurioiden mahdollisuutta.

Maastosta riippuen myös monet muut välineet saattavat tulla hyödyksi tai olla jopa elintärkeitä turvallisen etenemisen kannalta. Näitä ovat esimerkiksi selkäpanssari, iskuilta suojaava vaatetus ja mahdolliset jäätikössä ja jyrkänteillä liikkumiseen tarvittavat railopelastusvarusteet, joihin kuuluvat muun muassa hakku ja kiipeilyvaljaat.

Lumivyörypelastusvälineet

Kaatumisen lisäksi toinen merkittävä riski vapaalaskussa liittyy lumivyöryihin. Kuinka suuri riski on juuri siinä rinteessä, johon suunnittelet meneväsi, kannattaa selvittää perinpohjaisesti. Yleensä se on suurempi isommilla rinteillä esimerkiksi ulkomailla. Lumivyöryjä varten on omat varusteensa, joita on tärkeä olla mukana lumivyöryriskin ollessa olemassa.

Lumivyörylähetin eli piippari on ensimmäinen oleellinen väline pelastusvälineiden pyhässä kolminaisuudessa. Kyseessä on pieni laite, jonka voi kiinnittää vaatteisiin ja laittaa esimerkiksi taskuun, päällimmäisten lasketteluvaatteiden alle. Mahdollisen lumivyöryn sattuessa se auttaa toista henkilöä paikantamaan lumivyöryn alle hukkuneen, mikäli ystävänsä kadottanut laskettelija asettaa oman piipparinsa vastaanotto-tilaan.

Toinen esine lumivyörypelastusvälineiden triptyykissä on sondi, jonka hyödyt tulevat esiin edellä kuvaillun tilanteen sattuessa. Kun lumeen hautautunut laskettelija on paikannettu, apujoukot asettavat sondin lumeen tarkemmin selvittääkseen onnettomuuden uhrin tarkan sijainnin lumen sisällä. Välineen on oltava paksu ja kovasta materiaalista tehty, jotta se uppoaa lumeen sellaisenaan.

Kolmas tilanteen kaipaama väline on niinkin yksinkertainen esine kuin lapio. Kun lumivyöryn alle hautautunut laskettelija on tarkasti paikannettu piipparin ja sondin avulla, kaivuutyö voi alkaa. Sondin tavoin myös lapion on hyvä olla mahdollisimman kovaa ja jäykkää materiaalia, jotta lumen siirtäminen olisi nopeaa ja tehokasta.