Vapaalasku Iso-Syötteellä

Iso-Syöte on Suomen eteläisin tunturi ja oululaisten omaksi mielletty laskettelu- ja luontokeskus. Talvisin se on suosittu laskettelupaikka perheiden keskuudessa, sillä monipuolinen tarjonta ja upeat rinteet vetävät monen kohti lumista tunturia. Myös vapaalaskusta on tullut viime vuosien aikana yhä suositumpi laji Iso-Syötteellä, joka tarjoaa laskemiseen hyvät puitteet.

Syötteeltä löytyy Suomen ainoa, täysin luonnonvaraiseen ympäristöön rakennettu vapaalaskupuisto, jota on siivottu vain hyvin minimaalisesti, jotta kaikenlaiset laskijat uskaltautuisivat menoon mukaan. Yksi paikan suosioon vaikuttava seikka on lumivarmuus, sillä lunta sataa yleensä reilusti ja läpi koko laskukauden. Tykkylumiset puut ovat Syötteen tyypillinen näky ja luovat laskemiselle kauniit maisemat.

Syötteellä järjestetään vuosittain myös yksi Suomen ainoita vapaalaskukisoja sekä muutamia muita tapahtumia. Jos vapaalasku ei ole itselle tuttua, on opastusta tarjolla alueen hiihtokouluissa ammattilaisten johdolla.

Freeridepark ja Freeride Open

Syötteellä on vapaalaskuun omat rinteensä. Tämän alueen nimi on Freeridepark, joka on legendaarisen Kimmo “Skipe” Oivon suunnittelema. Kyseessä on Skipen nuoruusvuosina laskemaa seutua. Kuten aiemmin mainitsimme, se on ainoa Suomen luonnonoloihin rakennettu vapaalaskualue, mutta metsää on raivattu vain sen verran, että myös kokemattomat laskijat uskaltautuvat lähteä mukaan laskemaan.

Metsään on rakennettu myös lavoja ja hyppyreitä, jotka saavat laskijat innostumaan ja saapumaan temppuineen puistoon laskemaan. Skipe kehottaa jokaista lähtemään Freerideparkiin rohkeasti, sillä offarilasku kuuluu kaikille. Heti ei tarvitse olla huippuammattilainen eikä se ole mahdollista, joten hitaastikin on sallittua lähteä liikkeelle. Omien taitojen mukaan on mukavinta toimia, tapahtui ympärillä sitten mitä vain muiden laskijoiden toimesta. Kaikkein tärkeintä on pitää hauskaa laskemisen parissa.

Syötteellä järjestetään ensimmäistä kertaa kaksipäiväisenä järjestettävä Freeride Open vuoden 2018 helmikuussa. Kyseessä on kaikille avoin yhteisöllinen kokoontumistapahtuma, kilpailu ja koulutusmahdollisuus. Se on suuri tilaisuus, joka kaksipäiväisenä tulee mahdollisesti vetämään vapaalaskukansaa myös maamme ulkopuolelta, todennäköisesti Ruotsista ja Venäjältä. Alueen hotellit ja ravintolat vastaavat tapahtumaan osallistujien mukavuudesta, kuten normaaleinakin laskuviikonloppuina. Tapahtuman tarkka ohjelma ja aikataulu varmistuvat lähempänä tapahtumaa.

Wild Race tarjoaa uudenlaisen laskukokemuksen

Iso-Syötteellä järjestettiin vuoden 2017 helmikuussa kilpailutapahtuma, jossa pääasiassa haluttiin pitää hauskaa eikä ottaa laskemista liian vakavasti. Kuka tahansa pääsi osallistumaan kilpailuun ja mukana oli myös maailmalta ensi kertaa Suomeen rantautunut Wild Race, jossa rinnettä kiersi mutkainen, valaistu reitti eri porttien kautta.

Jokainen laskija sai itse valita oman reittinsä, mutta porteista oli kuljettava lävitse joka tapauksessa. Tapahtuma oli suuri menestys, mikä johti ensi vuonna järjestettävään, kaksipäiväiseen kilpailutapahtumaan. Sen kannattavuuden varmisti tämä vain yksipäiväisenä pidetty laskutapahtuma.

Koulutusta ja opetusta

Jos vapaalasku ei vielä ole tuttu juttu, pääsee Iso-Syötteellä opettelemaan laskemisen alkeita. Myös välineitä pääsee vuokraamaan omien puuttuessa, mikä voi tulla paljon halvemmaksi kuin omien välineiden ostaminen.

Yksi opettajista on Tuomas Immonen, joka on laskenut eri rinteissä jo 22 vuotta. Liikunnanopettajaksi kouluttautunut mies opettaa sekä laskettelua että vapaalaskua Syötteellä eri ikäisille ryhmille. Vapaalaskua hän kokeili ensimmäistä kertaa vasta muutama vuosi sitten ja laji vei sydämen mennessään. Miestä kiinnostavat hisseistä vapaat rinteet yhä enemmän näinä päivinä.

Lumilautailunopettajana Immonen on toiminut jo vuodesta 1999. Hän myös kouluttaa lajin opettamisesta kiinnostuneita ja on tehnyt sitä jo kymmenen vuotta. Mies rakastaa lajin monipuolisuutta, sillä rinteessä näkyy monenmoista hiihtäjää ja lajista löytyy oma paikka lähes jokaiselle. Aina ei tarvita pitkiä laskuja hauskan päivän viettämiseen, vaan hauskin paikka koko rinteessä voi toisinaan löytyä jopa mitä mitättömimmän lumikasan ympärillä. Immosen mielestä vapaalaskussa tärkeintä onkin juuri hauskuus ja suorittaminen sekä stressi saa unohtua.

Toinen opettajista on Jussi Hynninen, joka on myös Syötteen Freeride Openin järjestäjä. Jo noin 30 vuotta kaikenlaista laskemista harrastanut Hynninen on syntynyt Imatralla ja laittoi sukset ensimmäistä kertaa jalkoihinsa 4-vuotiaana. Viimeiset kymmenen vuotta hän on harrastanut vapaalaskua ja kilpaillut Freeride World Qualifier -kiertueella. Hiihtoa mies on opettanut vuodesta 1999 lähtien ja hiihdonopettajien koulutusta vuodesta 2004.

Parasta vapaalaskemisessa Hynnisen mielestä on lajin vaikeustaso, sillä haasteet eivät lajissa lopu koskaan. Jokainen päivä ja rinne ovat erilaisia. Oma kehitys riippuu vain itsestään ja haasteista, joita haluaa ottaa rinteissä vastaan.

Myös muualla Suomessa voi laskea

Muillakin paikoilla on tarjottavaa vapaalaskijoille Syötteen lisäksi. Esimerkiksi Pyhä-tunturi on tyypillinen ja suosittu vapaalaskupaikka Suomessa. Myös Ylläksellä ja Pallaksella pääsee harrastamaan, sillä niissä säät ja lumitilanne ovat optimaaliset vapaalaskuun. Jos etsit laskemiseen puuterilunta, on parasta suunnata sinne, missä muut eivät uskalla tai muuten viitsi laskea.

Suomalaiset pitävät omasta rauhastaan, joten suosituimpien ja väenpaljoudella kyllästettyjen rinteiden sijaan kannattaa suunnata vähemmän suosittuihin kohteisiin. Mikäli taas kaipaa yhteisöllisyyttä, Pyhällä järjestetään maaliskuun loppupuolella Free’kend-laskukisa, jossa pääsee näyttämään taitonsa sekä muille laskijoille, että yleisölle.