Vapaalasku Pyhällä

Viime vuosina vapaalaskun suosio on kasvanut myös Suomessa. Mallia on saatu muualta maailmasta, etenkin Keski-Euroopasta ja Norjasta. Aikaisemmin ne harvat suomalaiset, jotka vapaalaskua harrastivat, matkustivat ulkomaille etsimään koskemattomia puuterilumia. Nykyään harrastuksen leviämisen myötä hyviä rinteitä on tarjolla myös Suomessa.

Vapaalaskuhan on siis alppihiihdon alalaji, jossa lasketaan suksilla tai lumilaudalla hoitamattomia rinteitä pitkin. Monet hiihtokeskukset tarjoavat Suomessa nykyisin lyhyitä vapaalaskualueita hoidettujen rinteiden välissä ja hieman pidempiä rinnekeskuksen ulkopuolella. Myös Pyhällä toimitaan juuri näin. Tarjontaa löytyy niin aloittelijoille kuin kokeneemmillekin konkareille.

Pyhä on rankattu Suomen parhaaksi vapaalaskukeskukseksi. Siellä on tarjolla seitsemän eri aluetta vapaalaskuun – viisi lyhytoffaria hoidettujen rinteiden yhteydessä ja kaksi kauempana rinnekeskuksen yläpuolella. Sopivia vapaalaskualueita löytyy aloittelijoille ja konkareille. Parasta on se, että taitojen kehittyessä voi siirtyä haastavammalle reitille tai laskea samaa aluetta monimutkaisemmalla kaavalla.

Pyhän monipuoliset rinteet

Seuraavaksi käymme läpi lyhyesti Pyhän tarjoamat vapaalaskumaastot. Reitit ovat erilaisia ja laskijan on oltava rehellinen omien taitojensa suhteen. Ennen laskuun lähtöä on aina tarkistettava myös sääennuste ja varmistettava Ilmatieteenlaitoksen lumivyöryennuste.

Jackson – lähioffari

Jackson on perinteinen, jopa legendaarinen Pyhän vapaalaskualue. Se sai nimensä jo muinoin 1980-luvulla, kun suomalainen laskija kuului maankuuluun K2-vapaalaskijaryhmään. Jussi Heinilä oli kiertänyt K2-ryhmän kanssa Amerikassa Jackson Hole -nimisessä vapaalaskualueessa.

Pyhälle saapuessaan Heinilä vertasi tätä aluetta Pyhän maastoon, joten niin se nimettiin Jacksoniksi. Paikka sijaitsee vanhan tuolihissin ja kansallispuiston rajan välissä. Se on melko tasainen, metsäinen reitti. Muutama selkeä laskulinja ylittää reitillä olevat kumpareet, mutta laskussa voi myös käyttää reippaasti luovuutta uutta lunta etsittäessä.

Hotel Slope – lähioffari

Hotel Slope sijaitsee hotellin yläpuolella, Huttu-Ukko -tunturin sekä Piste Palander -rinteen välisellä alueella. Puusto vastaa Jacksonin kasvustoa. Alue on suosittu vapaalaskualue, sillä se on helppo saavuttaa ja se sopii monenlaisille laskijoille. Puhtaat lumet ovat Hotel Slopelta helposti koluttuna, mutta lumisateen jälkeen aamuvirkku löytää paikalta hienot puuterilumet.

Saunakuru – lähioffari

Saunakuru ei ole oikeastaan laskupaikka, vaan kikkailupaikka. Se sijaitsee Sinisen rinteen vieressä samansuuntaisesti. Reunat ovat jyrkät ja vaaralliset. Syvät pudotukset kurun pohjalle ovat vaarallisia, sillä perään saattaa tulla tonneittain lunta. Myös Saunakurun loppu on haasteellinen, sillä lasku loppuu jää- ja kallioseinämiin. Kurusta on siis muistettava nousta ajoissa ylös laskijan oikean käden suuntaan.

Saunakurun takapuoli – lähioffari

Saunakurun takapuolta kutsutaan tuttavallisemmin Perseeksi. Se sijaitsee nimensä mukaan päärinteen takapuolella, mutta ei tarjoa kovinkaan paljon enempää kuin itse Saunakurukaan. Laskut ovat sen puolella hieman pidempiä kuin varsinaisessa kurussa. Monia muita haasteita kuitenkin riittää.

Jos lasket liian läheltä kurua, saavutat suuret korkeusvaihtelut, mutta maasto on kivikkoista. Jos taas lasket liian etäällä Saunakurusta, pohjan vaihtelu on liian pientä ja vauhdit jäävät tasaisesta pohjasta huolimatta pieniksi.

Aittakuru – lähioffari

Aittakuru on Pyhän monipuolisin mutta samalla haastavin vapaalaskualue. Siellä on avointa ränniä, kallioita ja puskikoita. Lisäksi reiteissä on runsaasti valinnanvaraa. Lännessä korkeuseroja on vähiten ja idän suunnalla enemmän.

Aittakuru on melko jyrkkä eikä se sovellu aloittelijoille. Jos olet epävarma omista kyvyistäsi, voit käydä vilkaisemassa kurun vaativuutta laskemalla Pohjoisrinnettä pitkin alas.

Perusreitti Kakkoselle – Pyhän takamaastot

Perusreitti kakkoselle sisältää nousua sekä hissillä että laskijan omilla lihasvoimilla. Ensimmäinen nousu tapahtuu hissillä, mutta toisessa noustaan itse hiihtäen. Pikkukurun pohjoisosassa on tehtävä tienhaarassa valinta – jatketaanko kakkoselle vai kolmoselle eli kolmen tunturin kierrokselle.

Ylös noustessa sivutaan Kansallispuistoon kuuluvaa Isokurun itähuippua. Laskeminen tapahtuu kuitenkin alas vasta itähuipulta, sillä puiston rinteille ei ole asiaa laskemaan. Lasku kakkoselta on samantapaista kuin Jacksonissa – metsäistä ja luovuudelle tilaa-antavaa. Reitti on myös Jacksoniin verrattuna vähemmän käytetty eli puuterilunta löytyy helpommin ja useammin. Perusreitillä kakkosen kiertämiseen kuluu aikaa vähintään kolme tuntia.

Kolmen tunturin kierros – Pyhän takamaastot

Kolme tunturin kierros alkaa ja loppuu samaan tapaan kuin perusreitti kakkonenkin. Ensimmäinen nousuosuus mennään hissillä ja kaksi seuraavaa hiihtäen. Pikkukurun tienhaarassa jatketaan tällä kertaa luonnollisesti kolmosta kohden eli kolmen tunturin kierrokselle. Nouseminen tapahtuu ylös Noitatunturin huipulle asti. Kyseessä on Pyhän korkein huippu, joka on korkeudeltaan 540 metriä.

Kakkosen tavoin huipulta on tarkoitus laskea alas itäsivulta. Lasku yhdistyy kakkosen laskuun ja muistuttaa kokonaisuudessaan Jacksonia.

Tapahtumia vapaalaskijoille

Pyhä on erikoistunut vapaalaskijoille suunnattuihin tapahtumiin. Joulukuun toisena viikonloppuna järjestettiin Free’kend, joka oli vapaalaskukauden avaustilaisuus. Tammikuussa yhdistetään jooga ja vapaalasku, helmikuussa on vuodossa Adventure Free’kend ja maaliskuussa naisille suunnattu tapahtuma.

Tilaisuuksissa opitaan uusia taitoja ja kerrataan myös vanhaa tuttua, kuten aina ajankohtaista lumiturvallisuutta. Lisäksi ohjelmaan kuuluu usein yhdessä laskemista, leikkimielistä kisailua sekä hyviä esiintyjiä. Free’kend-tapahtumat sopivat kaiken tasoisille vapaalaskijoille ja ne ovat erittäin hyviä starttitapahtumia myös aloittelijoille. Paikalla on alan ammattilaisia neuvomassa välinehuollossa, kehonhuollossa ja turvallisuusasioissa.