Vapaalasku Rukalla

Suomeen on rantautunut innostus vapaalaskemiseen. Myös hiihtokeskukset ovat huomanneet tämän ja nykyisin monet tarjoavatkin jo omia, vapaalaskijoille suunnattuja reittejä. Yksi näistä suomalaisista hiihtokeskuksista on Ruka.

Ruka tarjoaa lyhyitä, hissimatkan päässä olevia vapaalaskualueita hoidettujen rinteiden reunoilla. Ratkaisun ansiosta ylösnouseminen käy kätevästi samalla hissillä kuin tavalliseenkin rinteeseen mentäessä. Lisäksi tarjolla on myös pidempiä retkikohteita, joiden ylösnousu tapahtuu osittain hissillä ja osittain jalkavoimilla.

Ennen vapaalaskualueille siirtymistä on syytä varmistaa säätiedot ja Ilmatieteenlaitoksen lumivyöryennuste. Myrsky ja lumivyöry ovat vapaalaskijan pahimmat viholliset. Hoitamattomille rinteille ei myöskään pitäisi ikinä lähteä yksin, vaan aina kaverin kanssa. Vakuutukset on myös syytä hoitaa kuntoon, sillä hoitamattomilla rinteillä laskeminen tapahtuu aina laskijan omalla vastuulla.

Riskeistä huolimatta monen on vaikea vastustaa vapaalaskujen houkutusta. Kun lajin makuun on kerran päässyt, siihen jää helposti koukkuun. Täydellisen puuterilumen metsästys on houkuttelevaa ja hyvin koukuttavaa puuhaa, joten toiset matkaavat intohimonsa perässä pitkiäkin matkoja.

Rukan hissioffarit

Rukalla on tarjolla monia lyhyitä hissioffareita. Ne sijaitsevat hoidettujen rinteiden reunoilla ja ovat kukin tyyliltään hieman erilainen. Ne ovat paljon käytettyjä, joten uutta lunta voi olla vaikeata tavoittaa näiltä vapaalaskualueilta. Nämä hoidettujen rinteiden väleissä ja reunoilla olevat alueet ovat muuten hoitamattomia, mutta ne saavat tykkilumen pohjakseen. Siitä syystä ne pysyvät melko hyväkuntoisina ympäri laskettelukauden.

Muutamia klassisimpia offareita Rukalla ovat seuraavat:

  • Pessarin rinteen reunat
  • Eturinteen lumihauta, joka sijaitsee a-hissin alla
  • Maastohissiltä Kelolle suuntaava reitti tarjoaa mukavan maaston pujotteluun puiden siimeksessä
  • Vuosselin rinteen vasen reuna

Rukan lähioffarit

Rukalla ei ole tarjolla kovinkaan pitkiä laskuja ja nämä hissioffareita pidemmät lähioffarit eivät ole pituudella pilattu. Etuna on kuitenkin se, että toistoja saa pienellä vaivalla paljon, sillä hissi kulkee lähelle myös lähioffareita. Lisäksi niillä puhdasta lunta on löydettävissä helpommin kuin hissioffareilla.

Saaruan kukkulat

Saaruan kukkuloille kuljetaan Karhunkierroksen reittiä. Ylös noustaan Pessarin jyrkän lopussa alkavasta paikasta. Portaiden kunto on yleensä hyvä, sillä niitä noustaan pääsääntöisesti lumikengillä.

Saaruan kukkuloiden alku on metsikköistä, joten laella kannattaa jatkaa tarpomista vielä puolisen kilometriä. Silloin pääsee laskemaan kuruun kohti Pessarinjärveä. Väliin tulee uusi nousu, mutta sen jälkeen saakin taas mukavan vauhdin ja korkeuseron loppulaskuun. Lasku päätyy järven jäälle, josta pääsee takaisin rinnekeskukseen. Jäällä kannattaa seurata jo olemassa olevia jälkiä, sillä sulan aikana siinä saattaa olla lumen alla piilossa upottavia kohtia.

Saaruan kukkuloille kannattaa kavuta hyvän lumen aikaan, sillä silloin siitä saa parhaan puolen esiin. Lasku on alussa jyrkkää, mutta loivenee metsikköiseksi pujottelureitiksi loppua kohden.

Valtavaara

Valtavaara sijaitsee Saaruan kukkuloiden yläpuolella, joten alkureitti on siis sama. Saaruan kukkuloilta lähdetään nousemaan hiihtolatua pitkin vielä ylemmäs, mutta nouseminen on helpompaa kävellen. Laskija jatkaa siis vielä noin 3 kilometriä eteenpäin, jotta hän pääsee Valtavaaralle.

Valtavaaran huipulla on kota vapaalaskijoiden ja muiden retkeilijöiden käytössä. Siellä voi syödä eväät, paistaa makkaraa ja vaihtaa ehkä kuivat alusvaatteet raskaan nousun jälkeen. Lasku yhdistyy Saaruan kukkuloiden reittiin ja loppuu järven jäälle, jossa on jälleen muistettava varoa sulapaikkoja ja vältettävä ne kulkemalla jo olemassa olevia reittejä.

Ahmakallio

Ahmakallio on hyvin lyhyt laskupätkä, joka sijaitsee Saaruan kukkuloiden lähimaastossa. Mutta jos on jo noussut kukkuloille saakka, saa kalliolla helposti paljon toistoja. Lasku on lyhyt, mutta ylämäkeen on helppo tampata hyvät portaat suksilla. Silloin nopea lasku ja vaivaton nousu mahdollistavat lukuisat toistot saman päivän aikana. Maasto on jyrkkä ja siellä on isoja kiviä, joten mutkitella saa paljon.

Valkeisenvaara

Valkeisenvaara on paikka, joka on kauimmaisena Rukan vapaalaskualueista. Se ei ole monimutkaisen reitin varrella ja nousut ovat hyvin kohtuullisia. Pessarin latua seuraten pääsee perille.

Valkeisenvaaran laskut ovat lyhyitä mutta hauskoja. Ja sama sääntö pätee kuin Ahmakallioonkin – useita toistoja saa vähällä vaivalla, koska lyhyt lasku korreloi lyhyen nousun kanssa. Alueella on yleensä lunta jäljellä vielä silloin, kun muualta uudet lumet ovat jo aikaa sitten koluttu.

Nauti vapaalaskemisesta Rukalla

Vaikka Rukan rinteet ovat lyhyitä, monet sen vapaalaskualueet ovat muodostuneet klassikoiksi. Kaikki reitit ovat alle kilometrin mittaisia laskuosuudeltaan, mutta nousu erityisesti rinnekeskuksesta Saaruan kukkuloiden suuntaan voi olla pidempi.

Rukan rinteiden ehdoton ominaispiirre on niiden hauskuus ja monipuolisuus. Lyhyestä mitasta huolimatta laskut ovat hauskoja ja sopivasti haastavia. Lyhyet rinteet sopivat myös aloittelijoille, jotka voivat tarpeen mukaan huilata nousujen ja laskujen välillä. Haastetta kokeneemmille tuovat lumien vähyys eli puuterilumen etsiminen vaatii usein melkoista luovuutta ja taitoa. Myös siirtymät kauimmaisille lähioffareille vaatii kuntoa. Siitä huolimatta kaikki vapaalaskumäetkin ovat Rukalla noin viiden kilometrin säteellä rinnekeskuksesta.

Talvella valoista aikaa on vähän ja vapaalasku on mahdollista hoitamattomilla reiteillä vain luonnonvalossa. Onneksi kaikki reitit Rukalla ovat niin lyhyitä, että ne on helppo käydä läpi muutamankin kerran samana päivänä.