Vapaalaskuiltamat – vapaalaskijoiden talvikauden avaus

Vapaalaskuiltamia on järjestetty jo vuodesta 2008 lähtien ja niitä järjestetään aina marraskuun alussa käynnistämään vapaalaskijoiden talvikautta. Avaustapahtuma pidettiin aluksi Helsingissä Vanhalla ylioppilastalolla. Sittemmin ne muuttuivat pienistä iltamista suuremmaksi festivaaliksi, kun tilaisuuden koko laajentui vähitellen. Vuonna 2017 Vapaalaskufestivaalit koostuivat monesta eri osasta, minkä ansiosta tarjontaa oli laajasti ja kaikille löytyi jotain mielenkiintoista seurattavaa.

Iloinen laskija

Uutuuksien esittelyä

Vuonna 2017 Vapaalaskuiltamien järjestämisestä vastasivat Pyhä, Peak Performance ja Skandinavian Outdoor. Koska yhteistyökumppanit valmistavat vapaalaskuunkin sopivia ulkoiluvarusteita, on luonnollista, että tapahtumassa on esillä kauden uutuustuotteet.

Pääsponsoreiden lisäksi tapahtumassa on mukana iso joukko muitakin näytteilleasettajia. Vaatteiden lisäksi esitteillä on suksia, lumilautoja, kypäriä, laseja sekä muita oheistuotteita. Muita brändejä ovat esimerkiksi Ilahu, Salomon, Puuppolan Suksi, Black Crows, Ski Andorra, Elämysmatkat, Inari, Clif Bar, Mons Royal, Ortovox, Faction Skis, Armada ja Jones Snowboards.

Nykyaikana valtaosa ostoksista tehdään verkossa, joten tuotteen näkee livenä vasta tilauksen jälkeen. Monille iltamiin osallistuvalle onkin tärkeää päästä tutustumaan näytteilleasettajien tuotteisiin paikan päälle tunnustelemaan vaatteiden materiaaleja ja vetoketjujen liikkuvuutta sekä testaamaan suksien pohjan liukuja ja siteiden jäykkyyttä.

Elokuva-aspekti vahvasti esillä

Vapaalaskemiseen liittyy vahvasti laskemisesta kuvatut elokuvat, jotka ovat yleensä lyhäreitä eli lyhytelokuvia. Ne on kuvattu pääosin itse kypärään kiinnitettävällä action-kameralla. Laitteiden laatu on kasvanut huikealla vauhdilla ja action-kameran hankkiminen ei ole enää valtava sijoitus. Kevyellä koneella voi helposti taltioida omaa laskuaan ja kuvanlaatu riittää myös elokuvatasoiseen editointiin.

Usein vapaalaskuiltamiin liittyy jonkin aiheeseen liittyvän elokuvan tai lyhytelokuvan ensi-ilta. Tänä vuonna ensi-iltaelokuva esitettiin Vapaalaskufestivaalien päälavalla ja se oli suositun suomalaisen laskijan, Antti Autin, uutuuselokuva. Kyseinen filmi kantaa nimeä Arctic Lights. Suomen kuuluisimpiin laskijoihin kuuluva mies oli myös itse tapahtumassa läsnä juhlistamassa ensi-iltaa Kino Pyhässä.

Päälavalla jännitettiin lisäksi Vuoden paras lyhytelokuva -kisan voittoa. Kärkikolmikko oli vuonna 2017 seuraava:

  1. Sequence 01
  2.  Zen Zones
  3. Kesäyön lasku

Tapahtuma kokoaa lajin harrastajat yhteen

Vapaalaskuiltamien tärkein tehtävä on koota alan harrastajat yhteen. Suomessa lajin aktiivisia harrastajia ei ole suosion kasvusta huolimatta vielä kovin suurta joukkoa. Ehkä siksi nimi ”iltamat” palautettiin jälleen, koska se kuvaa tapahtuman luonnetta paremmin. Niiden tarkoitus on pitää hauskaa yhdessä.

Iltamien ohjelma on muokkautunut vuosien varrella. Joka vuosi on tehty muutoksia ja viety tapahtumaa uuteen suuntaan. Koko ajan tarkoituksena on palvella paremmin lajin kasvavaa harrastajajoukkoa. Mitä enemmän se saa aktiivisia harrastajia, sitä monipuolisempi tapahtuma on mahdollista järjestää. Tapahtuman kiinnostavuus sponsoreidenkin silmissä kasvaa, kun kävijämäärät nousevat.

Vapaalaskufestivaalien rakenne

Vapaalaskufestivaalit koostuvat monista eri tapahtumista, jotka on yhdistetty vapaalaskijoiden vuosittaisen kauden aloituksen yhteyteen. Etkot järjestetään perinteisesti jo torstai-iltana, niin tänäkin vuonna. Andorra oli tapahtumapaikkana vuonna 2017 ja ohjelmassa oli lyhtyelokuvien katsomista sekä uuden oluen maistelua.

Perjantaista sunnuntaihin Vapaalaskufestivaalit olivat läsnä ensimmäistä kertaa myös isommassa tapahtumassa. Helsingin Messukeskuksessa järjestettiin samaan aikaan uudistunut GoExpo Winter -tilaisuus, jossa Vapaalaskufestivaaleilla oli oma, selkeästi rajattu alue. Kyseisessä paikassa näytteilleasettajat olivat tietenkin kaikki jotenkin alaan liittyviä. Tarjolla oli muun muassa suksia, lautoja, kypäriä, hanskoja, kameroja ja vaatteita.

Perjantai-ilta alkoi jo varhain iltapäivällä Vapaalaskijan After Ski -tapahtumassa, jossa saatiin nauttia monista mielenkiintoisista luennoista. Aiheet vaihtelivat lumiturvallisuudesta sosiaalisen median hyödyntämiseen markkinoinnissa – eli siis tarjolla oli laidasta laitaan erittäin ammattitaitoisia luentoja tiukasti vapaalaskemiseen liittyen. Samana iltana palattiin myös alkuperäiseen formaattiin eli iltamiin. Vapaalaskuiltamat järjestettiin tällä kertaa Messukeskuksessa ja pääohjelmana olivat jo aikaisemmin kuvaillut elokuvat.

Lauantai ja sunnuntai olivat tavallisia messupäiviä ilman erikoisempia ohjelmanumeroita. Messut sujuivat hyvin ja yhteistyö partnereiden kanssa sujui vaivattomasti. Messualueella oli huolehdittu ruoka- ja juomatarjoiluista, joten sekä näytteilleasettajat että messuvieraat viihtyivät erittäin hyvin. Erityiskiitosta saivat trukkilavoista kootut messurakenteet, jotka mahdollistivat esittelytilojen tuunaamisen jokaisen esittelijän omaan makuun sopivaksi. Nyt vain innolla odottamaan ensi vuoden tapahtumaa!

Elokuvia menneiltä vuosilta

Tapahtuma on ollut hyvin onnistunut myös aiempina vuosina. Erityisesti vuoden 2016 elokuvatarjonta miellytti vapaalaskijoita, mikä johtunee ehkä monipuolisesta kattauksesta tai elokuvantekijöiden läsnä olosta. Elokuvasaleissa pyörivät leffat olivat arvostetuilta ja maineikkailta tekijöiltä. Kotimaisesta tuotannosta esillä oli Nives Hollstenin kuvaama After You -elokuva. Kyseessä on suomenruotsalainen kuvaaja, jonka aviomies Niklas on maailmankuulu vapaalaskija. Elokuvan nimi avaa kuvakulmaa – keskiössä on pääosin puoliso ja paljon kauniita maisemia sekä runsaasti puuterilunta.

Toisena yleisöä miellyttäneenä elokuvana tarjolla vuonna 2016 oli ulkomaalaistuotanto La Liste, joka keskittyi seuraamaan sveitsiläisen Jérémie Heitzin projektia, jossa hän laski kahden vuoden ajan Euroopan hienommilta huipuilta. Kaikkien vuorien korkeus oli vähintään 4000 metriä. Elokuvaversio oli viimeistelty raakaversio, jota tekijät olivat itse esittelemässä.

Lisäksi viime vuoden erikoisnäytöksessä tarjoiltiin tuotantoyhtiö Shades of Winterin elokuva Between. Kyseessä oli kaksivuotinen projekti, jossa itävaltalainen ammattilaskija ja elokuvan tekijä Sandra Lahnsteiner seurasi hienoja naisurheilijoita. Eri lajien huiput valloittivat vuoria siellä ja täällä niin suksilla kuin jalan. Hän oli myös itse paikalla kertomassa elokuvansa syntyvaiheista.