Vapaalaskukilpailut

Siinä, missä aiemmin vapaalaskua pidettiin lähinnä yllytyshullujen extreme-urheiluna, nykyään se on valtavirtaistunut jopa siinä määrin, että siitä järjestetään kansainvälisiä kilpailuja ympäri maailmaa. 1990-luvulla nimekkäät vapaalaskijat, kuten Doug Coombs ja Shane McConkey, ajoivat lajia aktiivisesti siihen suuntaan, että siinä voitaisiin kilpailla maailmanlaajuisesti eri vaativuustasoilla. Ensimmäinen Freeride World Tour järjestettiinkin vuonna 2008.

Vapaalaskusta yleisesti

Vaikka vapaalaskeminen tarkoitti alun perin lumilautailua hoidettujen rinteiden ulkopuolella, nykyään termin katsotaan kattavan myös suksilla laskemisen samanlaisissa olosuhteissa. Koska laji tapahtuu täysin muokkaamattomassa luonnossa, sisältää se huomattavasti enemmän riskejä kuin tavallinen laskettelu. Tämän vuoksi laji vaatiikin erityisen huomion kiinnittämistä turvallisuuteen, välineistöön ja lasketteluolosuhteiden, kuten laskettelumaaston ja sääolosuhteiden, tarkasteluun. Vapaalaskeminen tapahtuu usein omalla vastuulla, joten asiaankuuluva vakuutus on hyvä olla vahinkojen varalta.

Mistä voi aloittaa?

Ennen vapaalaskuharrastuksen aloittamista tulee tietysti pystyä ensin laskettelemaan ilman epävarmuutta tavallisissa hoidetuissa laskettelurinteissä. Jos on pidempi historia lumilautailussa tai suksilla laskettelussa, tapahtuu siirtyminen vapaalaskemiseen yleensä luonnollisesti siinä vaiheessa, kun hoidetut rinteet alkavat tuntua liian helpoilta ja harrastukseen kaivataan jännitystä sekä ehkä jopa tietynlaista vapautta.

Kun tutut ja turvalliset laskettelurinteet ovat alkaneet käydä tylsiksi, ei luonnollisestikaan ole suositeltavaa heti ensimmäiseksi hypätä kaukaisimpaan ja kivikkoisimpaan mahdolliseen jyrkänteeseen. Vapaalasku kannattaa sen sijaan aloittaa perinteisillä laskettelukeskuksilla sijaitsevista koskemattomista rinteistä, jotta apu on lähellä mahdollisten haavereiden sattuessa. Myös pienemmissä rinteissä lumivyöryjen vaara on pienempi, joten riskit harrastusta aloitellessa on minimoitu. Aloittelijan mukana rinteessä on myös hyvä olla kokeneempaa seuraa neuvomassa.

Suomessa on useampi hyväksi todettu paikka harjoitella vapaalaskua. Esimerkiksi Pyhällä ja Iso-Syötteellä harrastetaan paljon vapaalaskua, minkä lisäksi Ylläksellä ja Pallaksella on tähän sopivaa vuoristoa. Moni väenpaljoutta välttelevä ja kauniita maisemia hakeva lähtee kuitenkin ulkomaille laskemaan.

Kuinka edetä?

Omien taitojen sekä itsevarmuuden lisääntyessä voi hyvin alkaa siirtyä haastavampaan maastoon. Erilaiset jäätikkö- ja jyrkänneolosuhteet vaativat silloin monipuolisempaa varustelua sekä turvallisuustoimenpiteitä, joista tulee ottaa selvää etukäteen.

Kilpailuista kiinnostuneiden on hyvä muistaa, että kun suoriutuu hankalastakin maastosta kunnialla, vapaalaskukilpailuissa odotetaan hyvien pisteiden saamiseksi myös erilaisien temppujen hallitsemista sekä ylipäätään luovuutta jyrkissä rinteissä ja haastavissa olosuhteissa etenemisessä. Hyppyjen harjoittelu kannattaa myös aloittaa helpommasta maastosta ja siirtyä siitä vähitellen suurempiin haasteisiin.

Freeride World Tour

Freeride World Tour (FWT) on joka vuosi järjestettävä kilpailujen sarja, jossa kisataan parhaimman vapaalaskijan tittelistä. Tämän kiertueen järjestäjä on Freeride World Qualifier (FWQ), joka järjestää vapaalaskukilpailuja Pohjois-Amerikassa, Euroopassa ja Oseaniassa.

Kilpailut on rankattu 1-4 tähdellä. Kisojen vaikeustasoja mitattuna yksi on helpoin ja neljä vaativin. Vaikeustaso liittyy sekä maaston haastavuuteen, että taitoihin, joita kilpailijoilta odotetaan.

Kuka voi osallistua kilpailuihin?

Kuka tahansa taitoihinsa luottava ja kokenut vapaalaskija voi osallistua FWQ:n järjestämiin kisoihin. Osallistuminen vaatii tietylle sivustolle rekisteröitymistä ja tätä kautta lisenssin hankkimista. Vaikka kokisit saman tien olevasi valmis kolmen tai neljän tähden kilpailuun, sinun on ensin aloitettava yhden tai kahden tähden kilpailuista, jotta saat tarvittavan määrän pisteitä varmistaaksesi pääsyn vaativimpiin kisoihin.

19 vuotta täyttäneet kisaavat automaattisesti aikuisten sarjassa ja sitä nuoremmat eri junior-sarjoissa. 18-vuotiaat saavat päättää, kummassa haluavat kisata. Aloittelijalle sopiva kilpailutapahtuma on esimerkiksi vuosittain maaliskuussa Pyhällä järjestettävä Free’kend, johon mennään sekä oppimaan että kisaamaan.

Kisoissa vaadittavat varusteet

Vaikka mahdolliset onnettomuudet ovatkin laskijan omalla vastuulla, ei kisoihin pääse ilman pakollisia varusteita. Niitä jokaisessa kilpailussa ovat:

  • Kypärä
  • Lumivyörylähetin (piippari)
  • Selkäpanssari
  • Sondi ja lapio
  • RECCO-heijastin (saatavilla paikan päällä, jos ei ole omaa)

Näiden lisäksi kisapaikalle on varmuuden vuoksi otettava kiipeilyvaljaat. Niiden lopullinen tarpeellisuus selviää kuitenkin vasta ennen kilpailua järjestettävässä tapaamisessa.

Kilpailijoiden arvostelu

Kuten aiemmin mainittu, kilpailutuomarit eivät ota huomioon ainoastaan sitä, selviääkö laskija kaatumatta valitsemansa reitin läpi ja mikä hänen aikansa on. Kuten laji antaa olettaa, tyyli on laskemisessa vapaa ja arvostelu kohdistuukin osittain siihen, kuinka luova ja luonteva laskijan tyyli on.

Varsinaiset arvioitavat kriteerit ovat seuraavat:

  • Linja eli reitti
  • Hypyt
  • Sujuvuus
  • Kontrolli
  • Tekniikka

Näillä kriteereillä arvioiden kisaajille annetaan kokonaisarvion perusteella pisteitä väliltä 1-100. Pisteiden avulla on mahdollista päästä siirtymään kovemmalle tasolle eli esimerkiksi kolmen tähden kisoista neljän tähden kilpailuihin.

Lopuksi

Vaikka vapaalaskukilpailuissa tietysti kilpaillaan muita laskijoita vastaan, moni on päässyt kisoissa pitkälle nimenomaan sillä asenteella, että ovat siellä ylittämässä itseään muista kisaajista välittämättä. Haastavissa olosuhteissa ei kannata yrittää muiden esimerkkiä katsomalla päästä tasolle, jolla ei vielä itse ole, vaan tasolle, joka on omassa kehityksessä seuraavana.

Se, että kisoja löytyy hyvin eri tasoisille laskijoille, takaa myös sen, että kenenkään ei tarvitse harjoitella yksikseen vuosikausia, ennen kuin pääsee kilpailemaan. Vapaalaskuyhteisöön pääsee helposti tutustumaan ja osallistumaan jo varhaisessa vaiheessa harrastusta.