Vapaalaskupaikkoja maailmalla

Vapaalaskemisen suosio Suomessa on kasvanut kiihtyvästi viime vuosina. Perinteisten, hoidettujen rinteiden rinnalle kaivataan uutta haastetta ja jännitystä. Lajin harrastajamäärä on kasvanut ensin muualla maailmassa ja luonnollisen kaavan kautta sen suosio on saavuttanut nyt myös Suomen.

Suomestakin matkattiin vielä kymmenisen vuotta sitten aina ulkomaille vapaalaskumäkien perässä, mutta monien tekijöiden summana lajia voi nykyisin harrastaa jo kotimaassakin monissa rinteissä. Täällä vapaalaskurinteet ovat ehkä verrattain lyhyempiä kuin vastaavat vertailukohteet ulkomailla. Silti moni kokenut vapaalaskija on sitä mieltä, että puuterilumi on samaa maasta riippumatta. Joskus on kuitenkin kiva käydä katsomassa maailmaa myös Suomen rajojen ulkopuolella.

Jos haluat lukea lisää vapaalaskurinteistä Suomessa, lue juttumme aiheesta täältä.

Riskit hallintaan

Vapaalaskuun liittyy paljon riskejä, jotka laskijan on huomioitava ja joita ei tietenkään voi ikinä täysin poistaa, mutta niitä voi yrittää välttää ja seurauksia minimoida. Erityisesti liikuttaessa ulkomailla riskinhallinnan merkitys kasvaa. Kansainvälisessä ympäristössä apua on vaikeampaa saada, koska kieli- ja kulttuurierot saattavat tulla esteeksi tiukassa paikassa.

Muista siis kunnon varusteet, jotka sopivat säähän ja vapaalaskureitin vaativuuteen. Tutustu huolellisesti etukäteen alueen karttaan ja sääennustukseen. Jos mahdollista, kysy vinkkejä paikallisilta harrastajilta valmistautuaksesi paremmin. Lisäksi ulkomailla kaverin merkitys kasvaa – älä ikinä lähde vapaalaskemaan yksin. Suomen rajojen ulkopuolella ollessasi kukaan ei osaa kaivata sinua, jos katoat vapaalaskualueella – kotona vanhemmat, ystävät tai naapurit saattavat jossain vaiheessa ihmetellä, missä olet.

Ulkomailla liikuttaessa kannattaa myös huolehtia vakuutukset kuntoon. Vapaalaskijalle saattaa sattua erinäisiä onnettomuuksia rinteessä – jos ei mitään sen vakavampaa, niin ainakin suksi voi katketa. Ulkomailla ollessa vakuutusasiat eivät aina ole niin yksinkertaisia, joten vakuutuksen voimassaolo ja kattavuus kotimaan rajojen ulkopuolella kannattaa varmistaa jo ennen reissuun lähtemistä. Vapaalaskijat laskevat pääasiassa hoitamattomilla reiteillä, joilla he ovat aina omalla vastuullaan. Näin ollen irtaimistovakuutuksen ohella kannattaa huolehtia oman tapaturmavakuutuksen kattavuudesta.

Alpit monessa maassa

Alpit on vuoristo Keski-Euroopassa. Se on legendaarinen laskettelupaikka ja koostuu lukemattomista hoidetuista rinteistä. Alueelle mahtuu tietenkin myös huikea määrä vapaalaskijoille sopivia reittejä – toki niitä riskialttiitakin mahdollisuuksia on paljon enemmän kuin Suomessa. Talvi Keski-Euroopassa on erilainen kuin Suomessa ja lisäksi korkeudet ovat paljon suurempia kotimaahan verrattuna. Vapaalaskemaan pystyy siis pidempiä laskuja nauttien samalla huikaisevista maisemista.

Jos mielit vapaalaskemaan Alpeille, voit matkata joko Sveitsiin, Itävaltaan, Italiaan tai Ranskaan. Voit siis valita kohdetta myös omien mieltymystesi perusteella. Esimerkiksi ruokakulttuuria ja kielitaitoa kannattaa punnita, jos on matkalla ainoastaan vapaalaskemaan. Lisäksi hintatasosta on hyvä ottaa etukäteen selvää, jos budjetti on tiukka. Sveitsi on tunnetusti kaikkein kallein aiemmin mainituista maista, kun taas Italiassa voi selvitä huomattavasti pienemmällä budjetilla.

Alppien rinteet ovat suosittuja laskijoiden keskuudesta. Niistä on kuitenkin tehty myös runsaasti erilaisia arvosteluja. Seuraavassa on listattu Alppien rinteiden neljän maan parhaat huiput nimenomaan vapaalaskijoiden top 10 -listalta.

  • Itävalta

Krippenstein, joka on sijalla 2, on hieman tuntemattomampi kohde Salzburgin läheisyydessä. Alueella on yksi hissi, mutta huikeat näköalat. Siellä on merkittyjä reittejä ja täysin umpimetsää konkareille, opas kannattaa ottaa retkille mukaan.

  • Sveitsi

Engelberg, joka on sijalla 9, koostuu kahdesta eri vuoresta. Ne ovat Brunni ja Titlis. Viimeksi mainittu on suositumpi ja se tarjoaa paljaampia lumireittejä. Brunni taas koostuu enemmänkin puustoisista reiteistä. Disentis, joka pitää hallussaan sijaa 10, sisältää alueella rajoitetun määrän hissejä, joten laskija ei joudu kilpailemaan puuterista. Verrattain vähäisen laskijamäärän vuoksi alueella riittää uutta lunta lumivyöryn jälkeen jopa viikoiksi.

  • Ranska

Chamonix (sija 4): Alppien tunnetuin vapaalaskualue, jossa sijaitsee myös kuuluisa Mont Blanc -huippu. Alueella liikennöi hissi, mutta tosilaskijat nousevat mäkensä itse. Seutu tarjoaa myös kevyesti rakennettuja vapaalaskualueita hyppyreineen ja ramppeineen.

Sainte Foy, jonka hallussa on sija 5, oli ennen Alppien salainen paikka, josta vain harvat tiesivät. Vaikka tietoisuus alueesta on levinnyt, se tarjoaa aina takuulla puhdasta, koskematonta lunta.

  • Italia

Sijalle 7 sijoittunut Monterosa omaa paljon koskematonta puuterilunta. Se ei ole rikkaiden turistien suosiossa, mutta puitteet ovat silti kohdallaan. Korkeimmat laskut lasketaan yli 3000 metristä ja alueella toimii myös hissi.

Vapaalaskumahdollisuuksia Norjassa ja Kanadassa

Vapaalaskuun on mahdollisuus kaikkialla, missä on rinteitä. Suomalaislaskijoille Norja on ollut helppo kohde sen läheisen sijainnin vuoksi. Keskisessä Norjassa sijaitsevat suosituimmat vapaalaskutunturit, joita ovat esimerkiksi Hemsedal, Kvitfjell, Gaustablikk, Trysil ja Myrkdalen.

Kanadan eteläpuolella on myös keskittymä rinteitä, joissa vapaalaskijat viihtyvät. Vaikka matka Suomesta käsin on pitkä, suuntaavat innokkaimmat laskijat pitkänkin matkaa. Maassa kannattaa suunnata esimerkiksi seuraaviin kohteisiin: Silver Star, Fernie, Ehistler Blackcomb, Sunshine Village ja Sun Peaks.